Европа

Папата призова Европа да отвори пристанищата си за мигрантите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Папа Франциск призова френския президент Еманюел Макрон и другите европейски лидери да отворят пристанищата си за хората, бягащи от трудностите и бедността. За втори пореден ден в Марсилия Франциск даде съвет на страните от Европейския Съюз, които се опитват да затворят вратите си за мигрантите. 

Според анализатори папата иска да убеди европейските лидери да допуснат затруднените на своя територия. Двудневното пътуване на Франциск беше планувано преди месеци, но то се провежда в момент, когато масовата миграция към Европа отново е на първите страници на вестниците.

 

Тези, които рискуват живота си в морето, не искат конфликт, а търсят прием. Много хора използват миграционните проблеми, за да правят пропагандистки внушения.

Папа Франциск

Макрон, подложен на критики от страна на консерваторите и крайната десница, настоява ЕС да укрепи външните си граници и да бъде по-ефективен в депортирането на онези, на които е отказан прием. От януари 2023 г. досега над 130 000 мигранти са пристигнали в Италия, а от януари до юни тази година в Средиземно море са загинали над 2300 души. Миналата седмица близо 7000 мигранти слязоха на брега на малкия италиански остров Лампедуза в рамките на един ден, като за кратко надхвърлиха броя на местното население.