Европа

Близо 7000 мигранти са пристигнали в Италия от началото на седмицата

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Повече от 6800 нелегални мигранти са пристигнали на италианския остров Лампедуза от началото на тази седмица съобщават местните медии. Петмесечното бебе на непълнолетен гвинеец паднало в морето и се удавило, преди да достигне сушата. Тъй като единствената резиденция за мигранти на острова има капацитет от около 450 легла, властите се опитаха да прехвърлят мигрантите с търговски фериботи към Сицилия и Калабрия в южната част на италианския полуостров. Франческа Базиле, говорителка на италианския Червен кръст на Лампедуза, заяви, че се полагат "огромни усилия", за да се осигурят "основните нужди" на мигрантите.

Ясно е, че ситуацията е сложна и като Италиански червен кръст продължаваме да гарантираме, макар и с огромни усилия, предоставянето на основни услуги на хората, на които помагаме.

Франческа Базиле, говорител на Италианския червен кръст

По данни на италианското министерство на вътрешните работи тази година в Италия по море са пристигнали над 120 000 мигранти, сред които са над 11 000 непридружени непълнолетни. Повечето от тях прекосяват Италия пеша, с автобуси и влакове, като се опитват да се насочат към Северната част на страната.

 

Повече от 90% от мигрантите, които пристигат в страната, се опитват да си да отидат към страни като Франция, Англия, Германия, Белгия, Холандия или Швеция, Норвегия, Дания.

Андреа Коста, президент на Baobab Experience, сдружение с нестопанска цел, което помага на транзитно преминаващите мигранти в Рим

Доброволци осигуряват на мигрантите топла храна всяка вечер на една от улиците в Рим. Повечето от тях прекарват няколко нощи в Рим, преди да хванат автобус към град Вентимилия на границата с Франция.