Европа

От началото на 2023 г.: Над 113 хил. мигранти пристигали в Италия по море

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

От началото на тази година над 113 хиляди мигранти са пристигнали в Италия по море. Близо 49 хиляди от тях са отседнали в кризисният център на остров Лампедуза. Той обаче е пренаселен и това вече създава проблеми. 

Италианският Червен кръст заяви, че се бори с мигрантската криза в центъра. Последните пристигащи, в съчетание с бурното море, са усложнили работата на центъра, според служителите.

 

Ясно е, че това е извънредна ситуация, защото при 4000 души в структура за 800 души е очевидно, че положението става критично. В същото време има достатъчно тоалетни за всички. Ясно е, че трябваше да увеличим броя на тоалетните, като добавим и аварийните структури. И кухнята беше модернизирана.

Игнацио Синту, заместник-генерален секретар за извънредните ситуации, Италиански червен кръст, координатор на горещата точка Лампедуза

Червеният кръст пое управлението на структурата на 1 юни и през последните три месеца ръководството изчислява, че през нея са преминали най-малко 48 000 мигранти. Остров Лампедуза се намира само на 187 км от брега на Тунис и се е превърнал в крайъгълен камък за мигрантите, които искат да достигнат Европа. След кратък престой на острова повечето мигранти биват прехвърляни с фериботи към други части на Италия.

 

На острова работят 150 души, на които обаче се падат хиляди мигранти. Смятам, че към днешна дата сме имали близо 49 000 души, които са преминали през горещата точка. Трябва да намерим решение на този проблем.

Шинту

Премиерът на Италия Джорджия Мелони потърси помощта на Европейския съюз за изработване на споразумение с Тунис в опит да се спрат лодките с мигранти в замяна на икономическа и друга помощ. Нейните усилия не улесниха ситуацията. По данни на Министерството на вътрешните работи на Италия през 2023 г. в Италия са пристигнали над 113 000 мигранти по море. Цифрата е повече от два пъти по-голяма от броя им през същия период на миналата година. По данни на Организацията на обединените нации над 2000 мигранти са загинали при опит да достигнат Европа по море тази година.