Политика

Размяна на упреци между бивш и настоящ министър на вътрешните работи заради нелегалните мигранти

От Euronews България Euronews България

Откриха плоча в памет на  двамата бургаски полицаи, загинали след преследване с мигранти. Там вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че до трагедията се е стигнало заради пропуски, на основата на които иска освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев обвини настоящия в политизиране на фаталния инцидент.

Двамата полицаи от Бургас загинаха след като колата им бе ударена от бус с мигранти. Година по-късно проблемът с нелегалния трафик на мигранти остава сериозен.

Ситуацията с нелегалната миграция и към момента е изключително динамична.  Само за последното денонощие имаме недопуснати около 800 опита за преминаване на българската граница.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи

Стоянов коментира предложението си за освобождаване на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Държавният глава Румен Радев обаче все още не е обявил официално дали ще подпише указа и вчера каза, че това би обслужило определени интереси. Според Стоянов, думите на президента показват, че той не е прочел аргументите за искането.

Tова са пропуски, които ако не бяха допуснати към онзи момент, ние днес нямаше да сме тук.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи

Смъртта на двама достойни полицаи не бива да се ползва за политически цели. За съжаление, тяхната смърт се ползва, за да се реализира сценарият от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се ползва, за да се оправдае чистката в МВР.

Иван Демерджиев, бивш министър на вътрешните работи 

Според бившия вътрешен министър Иван Демерджиев рокадите във ведомството, които той нарича "чистка", ще демотивират служителите на МВР.