Европа

Франция и Италия леко сближиха позиции за мигрантите в Лампедуза

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на вътрешните работи на Италия и Франция обсъдиха в Рим миграционната криза. Матео Пиантедози и Жералд Дарманин изразиха общата си воля да засилят сигурността на границите на ЕС и да активизират борбата с трафикантите на хора, както и да заемат обща позиция с ръководството на ЕС.

Преди да отпътува за Рим, Дарманин подчерта, че Франция "няма планове" да приеме мигрантите, които наскоро пристигнаха в Лампедуза, но външният министър Катрин Колона обеща, че Франция ще даде своя принос за разпределянето им.

"Политизирането на проблема е толкова голямо. Трябва да обясним на обществото, че това са сложни проблеми, които изискват време, ресурси и различни решения. Между другото, това е възможно. Няма инвазия. Няма катастрофа. Възможно е да се направи, но трябва всички да работим заедно", заяви Филипо Гранди, комисар на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Гранди използва термините "инвазия" и "катастрофа", за да се позове на неотдавнашните изявления на френски и италиански десни политици. ООН призова европейските политици да работят заедно, вместо да правят силни популистки изявления. Стана ясно, че Италия е затегнала мерките, включително и е увеличила времето, за което заподозрените в трафик на хора могат да бъдат задържани и разследвани. Страната е предоставила и повече възможности за екстрадиране на лица, които нямат законно право да останат в страната.