Европа

Орбан: Унгария и Полша няма да подкрепят пакта за миграцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министър-председателите на Унгария и Полша отхвърлиха Пакта за миграцията, който би променил ролята на ЕС в областта на предоставянето на убежище. И Орбан, и Моравецки заявиха категорично, че техните страни няма да приемат споразумение, което не отчита техните опасения по отношение на сигурността. Лидерите на 27-членния блок се събраха на неформална среща в Гранада, като темата за миграцията е сред основните

"Няма споразумение за имиграцията, защото преди това решихме, че тя ще бъде регулирана на базата на едностранно споразумение, което беше променено на последната среща. Полша и Унгария не бяха доволни от предложението, но въпреки това то бе прието. Така че Унгария и Полша са изключени от него. Защото в юридически смисъл, ние сме, как да го кажа, изнасилени. Принудени сме да приемем нещо, което не ни харесва. В този смисъл е невъзможно да намерим компромис", заяви Виктор Орбан, премиер на Унгария. 

"Вече заявих на няколко министър-председатели и ще го кажа днес на заседанието, че Полша категорично отхвърля споразумението най-вече заради собствената си сигурност. Когато говорих за ситуацията със сигурността във Франция, Нидерландия и други страни, стана ясно, че причината за липсата на безопасност по улиците са нелегалните имигранти. Вижте докладите на полицията в Париж или Франция. 70% - това са техни данни, не наши - 70% от различните видове грабежи и престъпления идват от нелегалните имигранти. В Марсилия са изпратени специални служби, а италиански полицаи са били бити от нелегални имигранти. Искаме мир, сигурност и предсказуемост", каза Матеуш Моравецки, премиер на Полша.