Европа

Все повече бежанци пристигат в Словакия през границата с Унгария

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Все повече европейски страни се задъхват от наплива на незаконни мигранти.

По тайни маршрути като този хиляди хора са преминали границата от Унгария в Словакия. По данни на местните власти през последните месеци границата са пресекли близо 20 000 бежанци. Надеждата им е да получат официален документ от Словакия и да продължат към Западна Европа.

 

В началото имаше ясно изразено желание от страна на жителите да помогнат на мигрантите. Те даваха храна и вода, а ако имаха нужда от друга помощ, бяха готови да я предложат. Но с увеличаването на мигрантския поток мисля, че хората започнаха да се притесняват.

Виктор Лестянски, кмет

Някои мигранти дори преплуват река Ипел, която разделя двете държави, но други се опитват да преминат границата пеша.

„Силно износеният пешеходен мост, свързващ някои региони в Словакия с покрайнините на Дрегел паланка в Унгария, е един от най-важните пунктове за преминаване на мигрантите. Червен пакет цигари с надпис на кирилица, вероятно пътувал със собственика си от Сърбия, показва, че той е бил тук наскоро“, предава Адам Магиар от Euronews Унгария.

Словашките власти казват, че официалният документ, който търсят мигрантите, не им дава никакви специални привилегии, но те все още го търсят, затова целта им е да ги арестуват възможно най-скоро след пристигането им в Словакия.

Според някои словашки политици унгарското министерство на вътрешните работи е инструктирало полицията да не спира мигрантите, които се отправят към Словакия. Унгарската полиция не е отговорила на многократните искания на Еuronews да отговори на това обвинение. Ситуацията дава тласък на дясната партия на Роберт Фицо, която води в социологическите проучвания.

 

Въпросът със сигурността е добър за Роберт Фицо, защото либералните партии трудно се справят с него. Във всеки случай Словакия никога не е била дестинация за мигранти. Така че появата на определен брой мигранти или нелегални имигранти в Словакия очевидно е нова ситуация за властите, които не са подготвени за нея.

Геза Токар, политически анализатор

Няколко часа по-късно се върнахме в селото, когато пристигна автобусът за чакащите мигранти. След щателен обиск полицаи и войници ги натовариха в превозното средство, което ги закара до добре охраняван сборен пункт в изоставен склад.