Европа

Законодателството за миграцията е основна тема на Съвета по вътрешни работи на ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министрите на вътрешните работи може да постигнат сериозен напредък по одобряването на новото европейско законодателство, свързано с миграцията и предоставянето на убежище. Те заседават в Брюксел на фона на поредната бежанска вълна към Стария континент.

 

Има напредък и съм оптимист, че министрите ще бъдат готови да предприемем последната стъпка и да постигнем споразумение по последните неодобрени текстове за действията при криза. При постигане на съгласие ще започнат преговорите с Европейския парламент и Европейската комисия. Очаквам, че Съветът на ЕС ще подкрепи и предложението на ЕК за удължаване до март 2025 г на временните правила, които осигуряват на украинските бежанци в ЕС достъп до подслон, здравеопазване, образование и работа.

Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи

През юни Съветът на ЕС подкрепи въвеждането на "задължителна", но "гъвкава" солидарност в ЕС при поемането на грижите за кандидатите за убежище. Предвижда се държавите да бъдат задължени да приемат известен брой от тези кандидати, пристигнали в друга страна от ЕС. Държавите, които откажат, ще трябва да подпомогнат финансово страната, подложена на миграционен натиск.

Според законопроекта за всеки неприет кандидат ще трябва да бъдат плащани по около 20 000 евро на поставената под миграционен натиск държава.