Европа

Журналист от Хърватия: Мигрантският натиск се засили след влизането в Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

След влизането на Хърватия в шенгенското пространство се засили мигрантският натиск - нещо, от което обикновените граждани изобщо не са доволни. Все по-често виждат по улиците на Загреб групички мигранти.

Това каза пред Euronews Bulgaria Диана Гласнова, журналист и главен редактор на изданието на българската общност в Хърватия.

След влизането в Шенген, тези мигранти, които пристигат имат пълното право да искат убежище и не може да им се откаже в името на човешките права, свободата на движение и т.н. Всички тези клишета показаха, че всички държави, които най-много искаха мигранти, са ги искали по различни причини - хуманитарната беше последната. В шенгенската зона имат право и на различни други екстри - намиране на работа, плащане на помощи и др. Нещата не са такива каквито се представят.

Хърватите винаги са пътували спокойно, дори и по времето на бивша Югославия, единствената промяна сега е, че не се чака на границата със Словения и затова много хора се питат дали си струваше.

Европейските лидери особено много се уплашиха от това, което се случва в Италия с мигрантите. Последното изявление на министъра на вътрешните работи в Хърватия и премиера беше, че засега не се предвиждат мерки за затваряне на границите. Най-големият проблем е на границата с Босна и Херцеговина.

Цените в Хърватия се вдигнаха много два месеца преди влизането в еврозоната. Тихата, пълзяща инфлация малко спадна през последните месеци, но продължава да е висока. Туристическият сезон и тази година беше добър, но влизането в Шенген и еврозоната не докара двойно повече туристи и печалби. Пълно е с туристи, но хората не купуват.

Вижте цялото интервю във видеото.