Европа

Нов масов гроб бе открит в украинския град Изюм

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Масов гроб е открит в град Изюм, който украинските сили неотдавна си върнаха от руските военни.

Новината бе потвърдена от украинския президент Володимир Зеленски.
 

Масов гроб на хора беше намерен в Изюм, Харковска област. Вече са започнали необходимите процесуални действия. Там ще отидат украински и чуждестранни журналисти. Искаме светът да научи какво наистина се случва и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, сега, за съжаление, Изюм... Русия оставя навсякъде след себе си смърт. Тя трябва да отговаря за това. Светът трябва наистина да държи Русия отговорна за тази война. Ние ще направим всичко за това.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Смята, че се в гроба са погребани убити украински войници и стотици незнайни цивилни. Тепърва ще се есхумират телата и ще им се направи ДНК анализ.

 

Открихме този масов гроб, защото руските войници, фашистите, са публикували видео. Според думите, написани тук на кръста, смятаме, че има заровени 17 тела, но на видеозаписа са повече. Не сме ги броили, но смятам, че може да са повече от 25 или дори 30. Може би това не е единственият гроб в това гробище. Ще намерим всички, които са намерили смъртта си тук.

Олег Котенко, комисар по въпросите на изчезналите във войната 

Жители на Изюм потвърждават, че телата на хора, загинали по време на руската окупация, са били погребани в близката гора. Същевременно Сергий Ботвинов, представител на областната полиция в Харковска област, в която се намира Изюм, заяви пред "Скай нюз", че в града е открито място с около 440 гроба. Някои от покойниците в тях са били убити с изстрели, а други са станали жертва на бомбардировки.