Европа

Руските сили подлагат на масиран обстрел Харковска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руските сили отново атакуваха Кривой Рог, родния град на украинския президент. В сряда ракети разрушиха язовир в района, причинявайки наводнения в няколко града. Атаката срещу гражданската инфраструктура дойде след като настъпващите украински сили превзеха по-голямата част от Харковска област.
В ежедневната си сводка руското министерство на отбраната твърди, че масираният обстрел е бил насочен срещу украинските войски в района на Харков. Москва определи броя на украинските военни загуби на южния фронт в Николаев и Херсон на 500 за 24 часа.
Събира се все повече информация за изтезания и терор над мирното население в освободените от украинските сили окупирани градове и села в Харковска област.

 

Там, зад ъгъла, са ги заровили. Били са навън през нощта и са ги застреляли.

Ина, жител на Гракове

Украинската армия изпълнява т.нар. "стабилизационен план" в отвоюваните територии – и започва да арестува сътрудници на окупационните войски.

 

Работя цял живот, повече от 40 години, а след това дойдоха руснаците фашисти и унищожиха всичко.

Александър, собственик на фабрика

Междувременно МААЕ призова Русия да напусне Запорожката атомна електроцентрала. Мнозинството от 35-те страни-членки са подкрепили декларацията, 7 са се въздържали, а две – Русия и Китай – са били против.
Централата бе подлагана на обстрел няколко пъти, което увеличи рисковете от сериозен инцидент.