Европа

Контраофанзивата: 300 града са освободени в Източна Украйна само за една седмица

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

300 града са освободени в Източна Украйна само за една седмица, съобщи Киев. Украинските войски са освободили град Лиман в Донецка област и продължават с усилията да изтласкат руските части в Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че руската армия е нанесла "масирани" въздушни и артилерийски удари по целия фронт. Според Володимир Зеленски Украйна вече е изградила заедно с партньорите си мощна антивоенна коалиция, която включва десетки различни държави.

Армията на Украйна си е възвърнала за една седмица контрола върху 4 000 кв. км само в Харковска област, като е освободила най-малко 300 града с население 150 хиляди души. Това заяви украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

Предстои уточняването на точния размер на отвоюваната територия и броя на градовете. Може да се окаже, че освободената територия в Харковска област е два пъти по-голяма. В предприетите от началото на този месец две контраофанзиви на юг и изток украинската армия е възстановила контрола си върху над 6 000 кв. км, сочат официални данни на правителството в Киев. Преди това руските сили контролираха над 20% от територията на Украйна. През последното денонощие украинските войски са освободили град Лиман в Донецка област и продължават с усилията да изтласкат руските части, които все още се намират в Харковска област.

 

Завършени са мерките за стабилизиране в районите с обща площ над 4 000 кв. км. Работим, за да гарантираме, че най-силните играчи в свободния свят ще станат гарант на нашата сигурност. Така че на многостранно и двустранно равнище да бъде подробно определено кой, как и кога трябва да реагира в случай на заплаха за държавната сигурност на Украйна. Да се реагира със санкции, доставки на оръжие, цялата необходима материална и финансова подкрепа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски посочи като друг приоритет издирването на всички руски войници или диверсионни групи в района, както и арестуването на онези, които са сътрудничили на окупацията, като подчерта важността на възстановяването на сигурността в новоосвободените части на страната.След отвоюването на големи територии от Харковска област, украинските власти съобщиха, че са открили доказателства за престъпления, извършени от руските войски.

Киев се обърна с молба за помощ към западните си съюзници, за да предотврати руските удари, които имат за цел да окажат натиск върху страната през зимата. Украйна се опасява от засилване на атаките на Русия срещу енергийната й система след поредица от удари, които предизвикаха спиране на тока. Поредица от опустошителни удари засегнаха през последните два дни електроснабдяването и топлоподаването в Украйна, което доведе до спиране на тока в няколко източни региона.

Засега в Кремъл не се обсъжда обявяването на военна мобилизация в Русия, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

В 90-минутен телефонен разговор германският канцлер Олаф Шолц призова Путин да стигне възможно най-бързо до дипломатическо решение, прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските сили и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Украйна е постигнала значителен напредък, тъй като отблъсква руските сили, но не може да се каже дали войната е в повратен момент, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.