Euronews Primetime

Петро Порошенко: Светът никога няма да е безопасен с Путин

От Euronews България Euronews България

„Руските газ и петрол са оръжия за Путин. Колкото по-бързо Европа се научи да съществува без руски газ и петрол, толкова по-добре.“ Това казва в ексклузивно интервю за Euronews от Киев бившият президент на Украйна Петро Порошенко. Той потвърждава, че украинската армия продължава да си връща обратно окупирани територии, а руснаците отстъпват и оставят след себе си ситуация, „абсолютно същата като тази в Буча“.

"Обратът във войната е обща заслуга на Украйна и нейните западни съюзници", смята Петро Порошенко. Той призовава незабавно да бъде задействан планът за присъединяване на страната му към НАТО. „Трябва да депутинизираме както целия свят, така и самата Русия. Светът никога няма да е безопасен с Путин“, категоричен е бившият президент на Украйна.



Зеленски обвини Русия в опити да лиши хората от светлина и топлина като прекъсне електрозахранването в източната част на страната. С изненадващата украинска контраофанзива украинските сили съобщиха, че са си върнали над три хиляди квадратни метра в източната част на страната, докато руските сили в региона се прегрупират. Сега от Киев ще включим бившия президент на Украйна - Петро Порошенко. Благодаря ви, че ще разговаряте с нас!

Благодаря ви за поканата!

Видяхме победите, които Украйна постигна през уикенда. Каква е вашата оценка за ситуацията на терен и как мислите, тези победи трайни ли ще бъдат, когато Русия твърди, че се прегрупира?

Да, това постепенно става напълно възможно заради няколко фактора. Първо, през 2014 г., когато бях върховен главнокомандващ на украинските въоражени сили, създадохме нов натовски стандарт на украинската армия. Вижте, това не е игра! Става дума за най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, а може би и в целия свят. На второ място, много важна е смелостта, която украинският народ проявява, и помощта, която ни оказват нашите западни съюзници.

Без смелостта, професионализма и патриотизма на украинците, без доброволците и западните оръжия, със сигурност всичко това нямаше да бъде възможно. С контраофанзивната операция, и искам да подчертая, че не става дума за контраофанзивна атака, а за операция, при която събрахме най-голям брой войски от 24 февруари насам.

 

Да права сте, отвоювахме си повече от три хиляди квадратни метра и това не е краят. Фактът, че Путин прибегна до свикването на резервите си възможно най-бързо и ги прегрупира от руските територии до границите на Донецкия и Харковския регион, е показателен.

Ние няма спрем! Със сигурност разполагаме с още няколко дни, докато офанзивната операция продължи! Извършихме много добра работа и на юг. Привлякохме вниманието им на юг към Херсонския регион, унищожихме артилерията им, оръдията им, военната им инфраструктура, както и самите руски войници. А последиците са върху цялата им фронтова линия.

Изключително горд съм, че показахме, че путиновите, руските техники вече не са ефективни в Украйна. Мисля, че това е много хубав символ на нашата бъдеща победа. Победа на целия свят, победа за цяла Европа! Спомням си, че Русия беше казала, още преди войната, “Можем повторить”- тоест, можем да го направим отново, а това означава атака към целия свят! И днес, определено благодарение на украинските войски, виждаме руските значително по-умерени.

Господин Президент, говорите за контраофанзивната операция на Изток. Имаме ли вече някакво яснота каква е ситуацията в тези региони, които руските войски са напуснали. И по-съществено, има ли ранени цивилни там?

Абсолютно същата ситуация като тази в Буча! В Бородянка, Рубижное, Мариупол.. руснаците са варвари, а Русия - военен престъпник! Може да видите всички телевизионните канали из целия свят как украинците от освободените територии посрещат украинските войски. Аз и моят екип бяхме на място и го видяхме със собствените си очи! Ситуацията е подобна и в Чернобилската атомна централа, в Ирпин, в Буча, в много други градове! Това показва, че руснаците са окупатори! Руснаците са военни престъпници! Аз съм напълно уверен, че всички украински територии ще бъдат освободени. Правим най-доброто това да се случи! Целите на Путин са най-уязвимoто население! И именно въпросното уязвимо население много добре знае какво правят руските окупатори и вече не таи илюзии за тях.

 

Без да звучи прибързано, разбира се, но вземайки предвид тези победи, какво ще бъде необходимо за спиране на огъня от страна на Украйна?

Съжалявам, че ще се повторя, но не става дума за игра, а за ужасяваща война, за която Украйна плаща огромна цена! Изключено е да направи компромис, когато Путин се стреми да ни убие или да ни прогони. В този случай, ако говорим за бъдещи гаранции, ние определено ще настояваме за пълно освобождаване на всички украински територии.

Вижте, ние нямаме нужда от от никакви гаранции за сигурност, единствената гаранция, която искаме, е член 5 от договора с НАТО. В текущата ситуация със сигурност трябва да задействаме незабавно планът за присъединяване на Украйна в НАТО. Трябва да направим света и Европа по-безопасни, да депутинизираме както целият свят, така и самата Русия. Светът никога няма да е безопасен с Путин!

А какво мислите за помощта от Запада? В момента газът в Европа е дефицитен, след като Русия спря да доставя. Смятате ли, че подкрепата на Запад ще продължи, когато страните се страхуват от предстоящата може би студена зима? Мислите ли, че държавите ще успеят да намерят решения и алтернативи за зимата? И как?

Много Ви благодаря за този въпрос! Искам да подчертая, че днес се отбелязват точно 200 дни от началото на война, започнала през февруари, през зимата. Аз продължавам да разчитам и да вярвам на нашите западни съюзници. Защо? Защото все повече и повече хора на Запад, не само западните парламенти, правителства или високопоставени служители, все повече хора на Запад осъзнават, че не става дума само за помощ за Украйна, а за инвестиция в сигурността на всяка една страна-членка на ЕС. Защото ако сега не успеем да спрем Путин в Украйна, утре той ще продължи с вашите собствени страни. Ето защо нямам никакво съмнение, че военната помощ ще продължи!

Вижте, целта на Украйна е много ясна: ние искаме да спасим света, но моля, помогнете ни да го направим! За тази цел са необходими доставки на военна помощ, включително самолети, реактивни изтребители и артилерийски снаряди, за да украинските войски са много по-ефективни. Точно се върнахме от Херсонския регион и няма да повярвате, но руските изтребители продължават да бъдат там! И то значително по-голям брой от украинските! Но украинските войски, които воюват с военните машини на НАТО, и средствата, доставени от Алианса, са много по-силни! Особено с танковете за дълги разстояния... победата ще бъде наша! Победа не само на Украйна, но и на Европа, на целия свят!

Припомнихте, че войната в Украйна започна през зимата, но тогава европейските държави все още използваха руски газ, бяха зависими от него. Според вас какви са алтернативите на руския газ?

Изключително важно е европейските нации да разберат, че Путин използва енергията като оръжие! Руският газ и петрол са оръжия на Путин! Електроенергията на Русия, включително ядрените централи, са оръжия на Путин! Той не само изнудва света с атакуване на Запорожката ядрена централа, която е десет пъти по-мощна от Чернобилската, но и със спиране доставките на газ и петрол. И колкото по-бързо Европа се научи да съществува без руски газ и петрол, толкова по-добре!

Защото... след руския газ и петрол, определено следват руските танкове. Когато бях президент през 2015 г., спрях да купувам руски газ и всякаква електроенергия, по този начин спряхме изнудването на Русия. Те ни обвиняваха, че Украйна краде руски газ, че не е надежден доставчик. Ние спряхме цялата тази пропаганда още през 2015 г.! Моля, вземете пример от нашия опит! След спирането на руския газ за известно време плащахме малко по-високи тарифи на газа, но това беше стратегическа инвестиция и в европейската сигурност и конкурентноспособност. Разбрахме, че има нации, които доставят газ и петрол на европейския пазар, например САЩ, Норвегия, Северна Африка, буквално целият свят е отворен за нас!