Свят

Путин: Русия уверено се справя с натиска от Запада

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руската икономика устоява добре на западните санкциите. Това каза президентът на Русия Владимир Путин на онлайн среща с бизнес експерти. По думите му, въпреки натиска от Запада, Русия се е справила със задачите си да предпази икономиката си. 

Русия уверено се е справила с „външния натиск“ от Запада, каза президентът Владимир Путин. По думите му икономическият блицкриг срещу страната му не е проработил.

 

Отново искам да подчертая, че Русия уверено се справя с външния натиск, а всъщност може да се каже с финансово-технологичната агресия от някои страни. Тактиката на икономически блицкриг, атаката, на която разчитаха те, не проработи – това вече е очевидно за всички, а също и за тях. Ние бързо въведохме ефективни отбранителни мерки, бяха стартирани механизми за подкрепа на ключови икономически сектори, системни компании, както и малкия и среден бизнес.

Владимир Путин – президент на Русия

По думите на Путин е необходимо Русия не просто да реагира на каквито и да е неприятелски действия, а последователно да решава задачите, свързани със собственото ѝ развитие.

 

Нашият приоритет е поддържането на макроикономическа стабилност и устойчивост. Знам, че това се обсъжда всеки ден, спорим кое се нуждае от повече внимание, кое се нуждае от повече финансиране или повече спестявания. Създаваме „предпазна мрежа“, която да действа в неизбежния процес на дедоларизация.

Владимир Путин – президент на Русия 

Путин не спомена нищо за отстъплението на руските войски в Североизточна Украйна. Попитан дали президентът възнамерява да разпореди обща мобилизация в отговор на украинската контраофанзива, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков препрати въпроса към министерството на отбраната.

Засега Путин не е прибегнал до мобилизиране на руските резерви, които наброяват около 2 милиона души с военна служба през последните 5 години.