Европа

Запорожката АЕЦ: МААЕ започна консултации за безопасна зона около централата

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Възстановен е резервен електропровод в Запорожката АЕЦ, който да позволи нормалната работа на централата, съобщиха властите в Украйна. Киев и Москва са показали признаци, че са заинтересовани от създаването на зона за сигурност около атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи Международната агенция за атомна енергия.

Международната агенция за атомна енергия обяви възстановяването на втория резервен електропровод в Запорожката АЕЦ. Това ще позволи на оператора да поддържа едната линия в режим на готовност, а другата ще осигури външно захранване на станцията за охлаждане на реактора и изпълнение на други важни функции за безопасност по време на спирането.

Последният, шести, от работещите енергоблокове, беше спрян в неделя поради повреда на електропроводи за високо напрежение, по които произведеното в станцията електричество се доставяше в системата. По подобни причини беше спрян и пети енергоблок на централата.

Ръководителят на Агенцията на ООН за ядрен надзор, съобщи, че е започнал консултации с Украйна и Русия относно призива си за създаване на "зона за защита на ядрената безопасност и сигурност" около електроцентралата в Запорожие и че двете страни изглежда са заинтересовани.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, направи предложението си миналата седмица, след като доведе екип от инспектори в атомната електроцентрала, най-голямата в Европа с шест реактора.

Все още сме на косъм от авария. Нека не преминаваме тази граница. Предложих спешно да се създаде зона за защита на ядрената безопасност и сигурност. Чудя се какви аргументи могат да бъдат изтъкнати срещу спешното създаване на зона за защита на ядрената безопасност и сигурност.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Това, от което наистина се нуждаем в Запорожие, е Украйна и Русия да се споразумеят за един много прост принцип - да не атакуват или да не обстрелват централата. Агенцията не е определила вината за неотдавнашните обстрели, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

 

С оглед на продължаващия обстрел на централата, имахме много, много сериозна ситуация по отношение на външното електрозахранване, което ни постави за няколко часа много близо до това най-голямата атомна електроцентрала в Европа да работи изцяло с аварийни генератори. А това е нещо, което се стремим да избегнем.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

От началото на войната централата е окупирана от руските сили, но се експлоатира от украински служители.

Ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки каза, че властите не изключват възможността за пълно спиране на работата на централата в случай на редовни обстрели на нейната територия от украинска страна.