Европа

Проф. Николай Витанов: Всяка контраофанзива се пропагандира масивно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Досега има три контраофанзиви. Тази е третата, първата беше преди време в Харков. Всяка такава контраофанзива се пропагандира масивно.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria математикът проф. Николай Витанов относно бойните действия в Украйна.

„От досегашните две резултатът не е добър. При първата руснаците си върнаха позициите около Харков. Втората беше при Херсон – завърши катастрофално. Тази, третата, е по-успешна, поради факта, че войските, които я провеждат, са последните боеспособни части на професионалната украинска армия, плюс наемници, със западно оръжие. И тя е успешна. Аз във Фейсбук писах, че ще я нарека „успешна“, ако успеят да превземат Изюм – и те успяха. Оттук нататък обаче трябва да го задържат“, поясни той.

„Малко е странна ситуацията, защото около 15 хиляди човека са групировката, която я провежда. Те могат да бъдат спрени лесно с две бригади и малко въздушна помощ, но не беше направено от руската армия. Руснаците са тръгнали да действат по друг начин“, смята математикът.

Цялото интервю вижте във видеото.