Добро Утро, Европа

200 дни война в Украйна: Продължава контраофанзивата на изток

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изтеглящите се руски военни части от Източна Украйна разрушават критична инфраструктура. Те са нарушили доставките на електроенергия и вода във втория по големина украински град - Харков, както и в Краматорск и в цялата Сумска област. За последното денонощие са отвоювани 20 селища. Продължава украинската контраофанзива в източната част на страната. След 200 дни война, президентът Володимир Зеленски отбеляза значителен напредък за връщане на окупирани територии, които вече са 3 хиляди квадратни километра. 


Украйна продължава да отвоюва свои окупирани от руските части територии в източната част на страната. Според военното командване те вече са 3 000 квадратни километра в ключовата Харковска област.


Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза 200 дни от началото на войната срещу Русия, като отдаде почит на военните, службите за спешна помощ и пострадалите от конфликта.


Той им благодари, че са помогнали за унищожаването на 2000 танка, 4500 бойни бронирани машини, повече от 1000 артилерийски системи, 250 самолета, 200 хеликоптера, 1000 безпилотни летателни апарата, 15 кораба и лодки и хиляди други вражески съоръжения.

 

Навършват се 200 дни от нашата съпротива. Нашата борба. Нашата национална война. За свободата, за независимостта, за правото да бъдем. През тези 200 дни постигнахме много, но най-важното, а следователно и най-трудното, предстои и искам да посветя този призив на тези, които са напред и на които сега им е най-трудно. Това е труден път към победата. Но ние сме сигурни - вие ще се справите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Той потвърди, че няма да преговаря с Русия, докато поставя ултиматуми и докато не напусне окупираните територии.


Украинските войски успешно провеждат бързото си контранастъпление в североизточната част на страната. Действията на Киев за отвоюване на окупираните от Русия райони в Харковска област принудиха Москва да изтегли войските си, за да предотврати обкръжаването им, като при прибързаното отстъпление остави значителен брой оръжия и боеприпаси.


След като изтегли част от войските си, Русия е обстрелвала някои от украинските инфраструктурни обекти с критично значение.


Съобщава се за прекъсвания на електрозахранването във втория по големина украински град - Харков, в Краматорск - който е административен център на Донецка област, и в цялата Сумска област. В няколко селища в Харковска област е прекъснало водоснабдяването. "Това е подло и цинично отмъщение на руския агресор за успехите на нашата армия", написа кметът на град Харков.


Междувременно из цяла Украйна са били задействани сирените за въздушна тревога. Някои жители споделиха в социалните мрежи, че са чули експлозии. 

 

Вижте и коментара на международния редактор Теодор Тодоров относно бойните действия: