Култура

Дом в Берлин приюти 18 украински художници

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От началото на руската инвазия около 7 милиона украинци са били принудени да напуснат родината си. Само в германската столица Берлин живеят около 70 хиляди бежанци от Украйна. Сред тях са и 18 художници, които живеят и творят заедно.
Германци са създали дом в Берлин за украински артисти, които бягат от войната. В него живеят 18 души, които споделят не само покрив, но и пространство за изкуство. 
Сред тях е и София. Преди инвазията е живяла в Киев, със своя приятел и кучетата им. Но на 24 февруари, всичко се променя. 

 

В Киев два месеца не можех да сътворя никакво изкуство. Не можех да мисля за изкуство, докато хората в Украйна бяха убивани и докато над главите ни имаше експлозии. Беше трудно. Не можех да направя нищо. 

София Йесакова

Сега този апартамент е и галерия, а художниците споделят неговите стени на ротационен принцип. Някои от тях са запазили стила си, но изкуството на повечето от е драстично променено. 

София се е фокусирала изцяло върху войната. Сега нейните творби показват детайлни и технически описания на ковчезите, с които се пренасят мъртви украински войници.

„Искам да покажа, че не става въпрос само за смъртта на един човек. Нещо умира в сърцата на всичките му роднини, едно бъдеще умира. Този човек може би е имал сестра, майка“, каза София Йесакова.

Повече от 100 украински художници са кандидатствали да дойдат тук. Проектът е създаден от 4 жени. Една от тях е Сибил. Разказва за необходимостта от подкрепа за артистите, които бягат от дома, и то не само с храна, апартамент и пари, но и с възможността отново да могат да творят. 

 

Разбира се, художниците се нуждаят от материали, за да създават изкуство. Те не се нуждаят само от пространство, но и от контакти. Също така трябва да се подкрепят и мотивират взаимно, за да излязат от емоционално трудната ситуация и да започнат да работят отново.

Сибил Шулц

Идеята е когато артистите си стъпят на краката, да се изнесат от споделения апартамент и да освободят място за следващия художник, който има нужда.