Добро Утро, Европа

Украински деца играят театър, за да съберат пари за изтребител

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Осем деца от украинския град Лвов са репетирали постановките си в бомбоубежище в продължение на месеци. Когато разбира за това, Тери Грайс, който е основател на театрална школа, не остава безразличен. Решава да покани децата да репетират в Ню Йорк. Помага им да поставят постановката на сцена, а със събраните средства децата искат да помогнат на украинската армия.

 

Фактът, че 10-12-годишни момичета говорят за боен самолет е едновременно тъжен и грандиозен. Не мога да го опиша с думи.

Тери Грайс, изпълнителен директор на Irondale

Постановката "Мама по Скайп" е базирана на едноименната книга и разказва за деца и родители, разделени от военни конфликти и други фактори. Режисьорът сега е на фронта. А актьорите – на хиляди километри от дома.

 

Става дума за деца, които живеят без родителите си, защото те пътуват в друга държава, за да намерят по-добър живот. Родителите мислят, че в друга страна ще е по-добре, ще има повече пари, по-добро бъдеще за децата им. Но грешат, защото децата имат нужда само от обичта на родителите.

Анастасия, актриса от Украйна

Премиерата на постановката е следващия уикенд, а след това децата ще се отправят към Бостън, Хартфорд и Филаделфия, където също се надяват да съберат пари за каузата си - нов изтребител за украинската армия.