Европа

Извънредно заседание на ООН заради Запорожката АЕЦ в Украйна

От Euronews България Euronews България

По искане на Русия в Ню Йорк се провежда извънредно заседание на ООН заради Запорожката атомна електроцентрала. От Киев и Москва не спират с взаимните обвинения за обстрел на най-голяма централа в Европа.

В същото време страните от Г-7 поискаха от Русия незабавно да върне контрола върху Запорожката АЕЦ на Украйна.

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си в окупираните от Русия части на страната на въстание. 

Добави, че нападенията срещу цивилни в Миколаев и Харков показват, че е необходимо да се увеличи военната помощ за Украйна.

Благодарен съм на всички наши партньори, които разбират, че само чрез поражението на Русия на бойното поле, само чрез руските загуби - военни, политически, икономически - може да се доближим до завръщане на сигурността за Украйна и за цяла Европа. Колкото повече оръжия, колкото повече военно-техническа и финансова подкрепа получи Украйна, толкова по-скоро нашият народ и всички европейци ще могат отново да живеят в мир и стабилност.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

След серията взривове в авиобаза в окупирания полуостров Крим се появиха сателитни снимки, на които се виждат тежки поражения и няколко унищожени руски самолета.

От украинската армия обявиха, че са повредили мост в окупираната част на Херсон, където по-рано започнаха контраофанзива. 

Междувременно Великобритания и Дания обявиха допълнителна помощ за Украйна под формата на пари и оръжия на международна дарителска конференция в Копенхаген. 

На нея украинският министър на отбраната Олексий Резников призова западните държави за повече оръжия.

„Надявам се на нови резултатите в подкрепа на Украйна за нашата съпротива. Разбира се, ние ще се бием по въздух, суша и море и ще победим. На първо място се нуждаем от изтребители“, заяви Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.