Euronews Уикенд

Зеленски иска санкции срещу Русия след удара срещу АЕЦ „Запорожие“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Нови, по-строги санкции срещу Русия. За това призова украинският президент Зеленски заради вчерашните удари по АЕЦ "Запорожие". Москва и Киев си отправиха взаимни обвинения за обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Междувременно в Миколаев наложиха вечерен час. Властите се опитват да заловят хора, за които смятат, че сътрудничат на Русия.

 

В южния украински град Миколаев до понеделник са под строг вечерен час. Целта на местните власти е да се опитат да задържат хора, за които смятат, че сътрудничат на Русия.

“Само миналата седмица арестуваха четирима души. И има още работа. Това е една от причините да бъде наложен полицейски час”, обяснява Виталий Ким, губернатор на Миколаевска област.

От началото на войната южната фронтова линия на Миколаев е под почти постоянен обстрел. 

 

Удрят ни през цялото време. Училището ето там изгоря, къщите бяха повредени. Още две къщи ето там, мисля, че са напълно изгорели.

 Людмила Клименко

Москва и Киев си отправиха взаимни обвинения за обстрела на АЕЦ "Запорожие". 

Украинският президент Володимир Зеленски призова за нови, по-строги санкции срещу Русия заради ударите срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа. 

 

Русия трябва да бъде подведена под отговорност заради самия факт, че създава заплаха срещу атомна електроцентрала. И това е не само още един аргумент за признаването ѝ за държава спонсор на тероризма, това е аргумент и за налагане на строги санкции на цялата руска ядрена индустрия. От Росатом до всички свързани компании и лица. Това е просто въпрос на сигурност. Този, който създава ядрени заплахи за други народи, определено не е способен безопасно да използва ядрени технологии.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Няма данни за изтичане на радиация. Междувременно още три кораба с украинско зърно напуснаха украински пристанища.