Европа

Доклад на „Амнести Интернешънъл“ разгневи Украйна

От Euronews България Euronews България

Украинският президент Володимир Зеленски осъди "Амнести Интернешънъл" за това, че "оправдава руските терористични действия".

Правозащитната организация заяви, че силите на Киев застрашават цивилното население, като създават бази в жилищните райони при продължаващите вече 6-ти месец военни действия в Украйна.

Според доклада военни сили на Украйна са изложили цивилното население на опасност, като са създали бази и са използвали оръжейни системи в населени жилищни райони.

"Това ненужно застрашава невоюващите, води до разрушаване на градската инфраструктура и нарушава установените правила на войната", твърди организацията за защита правата на човека „Амнести Интернешънъл“.

Това става на фона на ожесточените руски атаки именно по гражданска инфраструктура и цивилни райони. Докладът на организацията беше гневно осъден от украинския президент Володимир Зеленски.

Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано.

Володимир Зеленски, президент на Украйна


Зеленски също така предупреди африканските страни да не подкрепят руската агресия, като заяви, че континентът няма да спечели много от това, че застава на страната на Москва. Това се случва след посещението на руския външен министър Сергей Лавров миналата седмица. И двете страни се опитват да повлияят на мнението на Африка относно войната.

Украинският президент призова също Брюксел да ускори отпускането на средства за Украйна. Пари, които биха позволили на Киев да продължи да функционира, но които според Зеленски са затънали в бюрократични процедури.

Междувременно Евросъюза наложи санкции на бившия украински проруски президент Виктор Янукович и на сина му Олександър заради предполагаемата им роля в действия, представляващи заплаха за сигурността на Украйна.

Двамата са добавени към списъка със санкционирани лица, съставен в отговор на "неоправданата руската военна агресия срещу Украйна". В случая със сина на Янукович като основание за налагане на ограничителни мерки са посочени сделки със сепаратистките групировки в Донбас.