Европа

Украинската армия си връща редица градове около Харков

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинските сили съобщиха, че постигат стабилен напредък в района на Харков, като си връщат редица градове като Балаклия. Навсякъде се вижда изоставена руска техника, но от Русия заявиха, че се прегрупират, а не отстъпват. 
От украинското министерство на отбраната публикува тези снимки, на които се вижда украинското знаме. Казват, че то е развято в последния град, който според тях са си върнали. 
А в редовното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските войски бягат.

 

Тези дни руската армия прави най-доброто, което може – показва си гърба. И в края на краищата това не е лош избор за тях – да бягат. За окупаторите няма и няма да има място в Украйна! Движението на нашите военни по различни направления на фронта продължава. В момента, в рамките на активните действия от началото на септември са освободени почти 2 хиляди километра от територията ни.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинското настъпление се простира на изток до Изюм, където Русия има военна база за офанзивата си в тази част на страната.
Видеозаписи от 25-а въздушнодесантна бригада на Украйна показват изоставена военна техника в покрайнините на града.
Междувременно руското министерство на отбраната публикува кадри, за които твърди, че показват гаубици, които нанасят удари срещу украински сили в Харков, както и че укрепват позициите си в района.