Европа

Русия изпраща още войски в Харков

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия укрепва позициите си в Харков. В района са били изпратени допълнителни войски, докато Киев продължава контраофанзивата си.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че са постигнали голям напредък.

 

Към днешна дата въоръжените сили на Украйна освободиха и поеха контрола над повече от 30 населени места в Харковска област. На някои места там продължават проверките за сигурност и безопасност. Постепенно поемаме контрол над нови населени места. Връщаме украинското знаме, както и защитата на нашите граждани навсякъде.

Володимир Зеленски

Много райони в Харковска област под руска окупация от началото на войната. Назначената от Русия администрация призова жителите в района да напуснат домовете си в зоната на бойните действия заради засилените атаки.
По думите на генералният секретар на НАТО войната навлиза в "критична фаза" благодарение на украинската контраофанзива. Йенс Столтенберг призова солидарността към  Киев да не отслабва въпреки енергийната криза.
А в Запорожие остават тревогите за атаки срещу атомната електроцентрала.

 

Обстрелът причини пълно спиране на електрозахранването в Енергодар и компрометира безопасното функциониране на близката Запорожка атомна електроцентрала. Сега има малък шанс външното захранване да бъде възстановено. Обстрелът излага на опасност операторите и техните семейства. Значително е увеличен и рискът от ядрена авария.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Гроси призова за създаването на зона за безопасност около централата и предложи помощта на Международната агенция за атомна енергия за нейното прилагане.