Европа

Украйна си върна три селища в Херсонска област

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От Киев твърдят, че са успели да си върнат 3 селища в окупираната Херсонска област. Контраофанзивата в района продължава вече седмица.

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски публикува снимка на украински войници, които издигат знамето на страната над селище, за което се твърди, че се намира в южната Херсонска област. Контраофанзивата в окупирания район започна преди около седмица. Областта е от стратегическо значение и за Киев и за Москва, тъй като се намира близо до Крим. 

Междувременно Зеленски изрази увереност, че Украйна ще си върне анексирания полуостров. 

 

Вярвам, че украинското знаме и свободният живот ще се завърнат в Крим. Ще освободим цялата наша земя и нашия народ. Въоръжените сили на Украйна, нашето разузнаване и специални служби вече предприемат необходимите стъпки за това. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски отново призова за пълна забрана за визи за руски граждани в Европа. И обвини Русия, че се готви за “решителен енергиен удар срещу всички европейци“.

Междувременно преди началото на Източния икономически форум говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че "започва голяма световна буря".