Европа

Тежки боеве в Херсонска област с десетки убити

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Украинската армия съобщи, че силите ѝ са убили десетки руски войници и са унищожили два склада за боеприпаси в боевете за Херсонска област. Областта е основната цел на украинската контраофанзива на юг и има много важно значение за снабдяването на руските войски. 

Движението на влакове над река Днепър е прекъснато, което вероятно ще откъсне още повече руските сили западно от реката от снабдяването им от окупирания Крим и от изток. 

С помощта на западни далекобойни ракетни комплекси Украйна успя през последните седмици да повреди тежко три моста над Днепър, отрязвайки града Херсон, поставайки по този начин разположената на западния бряг на реката 49-а армия на Русия в изключително уязвимо положение. 

В същото време руското министерство на отбраната съобщи, че 140 украински военнослужещи от елитен батальон са били убити при ракетен удар в началото на седмицата. Те се намирали на борда на военен влак на гара Красноармейск, която е под контрола на сепаратистката, самопровъзгласила се Донецка народна република. 

 

Военният влак на гара Красноармейск на Донецката народна република, превозващ елитен щурмови батальон от 1-ва бригада на украинския президент, беше унищожен от директен удар на високоточно оръжие с въздушно базиране. Повече от 140 националисти бяха убити на място. Около 250 бойци получиха наранявания с различна тежест. Цялата военна техника във влака беше изведена от строя.

Игор Конашенков, главен говорител на руското Министерство на отбраната

Новината не е потвърдена от официален източник. 

При боевете в Херсонска област са загинали над 100 руски войници и са унищожени седем руски танка. Херсон беше първият голям град, превзет от руските войски след инвазията на 24 февруари. Властите посъветваха местните жители да стоят далеч от руските складове за боеприпаси. В някои села няма и един дом, който да е останал непокътнат, цялата инфраструктура е унищожена, а хората живеят в мазетата 

Поставените от Москва власти в окупираните територии на Южна Украйна вероятно се готвят да организират референдуми по-късно тази година за присъединяване към Русия и "вероятно принуждават населението да дава личните си данни, за да изготвят избирателни списъци", съобщават от британското военно разузнаване.