Европа

Контраофанзива: Украйна опитва да си върне южния град Херсон

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Втори ден на украинската контраофанзива в южната част на страната. Град Херсон, близо до Крим, е основната цел. На 100 километра на север, в Николаев, украинските власти разследват пореден руски удар върху жилищни обекти в града.

 

Украйна предприе контраофанзива на юг, в опит да си върне окупираните територии.


Украинските военни твърдят, че са пробили първата отбранителна линия на Русия в окупираната Херсонска област. Това се случва ден, след като започна военната офанзива в южната част на страната. От президентството на Украйна заявиха, че на почти цялата територия на областта се водят тежки боеве. Според Киев, целта е да се изтласкат руските войски обратно през река Днепър и да освободят окупирания град. Руските сили превзеха Херсон през март и той стана първият голям град, който падна седмица след началото на войната. Преди руската инвазия в него живееха близо 300 000 души.

 

Украйна си връща своето. И ще си върне Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област. Ще си върнем Крим, цялата ни акватория на Черно и Азовско море. Ще се случи. Това е наше.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Херсонският регион е и стратегически, той като граничи с полуостров Крим, анексиран от Москва през март 2014 г. и използван като тилова база за нахлуването. Русия подготвя почвата за анексиране на окупирани части от Украйна чрез провеждането на референдуми, като твърди, че в източните украински области Донецк и Луганск, известни с общото название Донбас, подкрепата за присъединяване към Русия е 90%.


Русия отрича да има контраофанзива в района.

 

Никой не освобождава Херсонска област и град Херсон. И колкото повече Зеленски, подтикван от Запада, обявява офанзиви, толкова повече хората искат референдум.

Кирил Стремоусов, зам-ръководител на назначената от Русия Херсонска администрация

Русия бомбардира съседния град Николаев, на около 100 км от Херсон. Обстрелът порази домове, убивайки най-малко двама души и са ранени 24 души. Зеленски награди семействата на загинали в сражения войници с медал "Златна звезда" - най-високото отличие за "героите на Украйна".