Европа

Руски учебници: В Донецк се подготвят за новата учебна година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Боевете около Донецк продължават, но скоро идва новата учебна година. Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република получиха пратки с руски книги и учебници, по които ще учат децата.

Училищата в контролираната от Русия Донецка област се подготвят за новата учебна година по руска програма и учебници. Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република уверява, че всички класове ще бъдат снабдени със задължителните материали.

 

Ще снабдим нашите училища в Донецката народна република - всички класове, от 1-ви до 11-ти. Имаме история, руски език, литература, география. Надяваме се, че децата ще изучават подходяща литература и ще придобият необходимите знания.

Виталий Хоценко – премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република 

Лариса Володюк е библиотекар в училище в Мариупол. Подчертава, че в учебното заведение не е останала нито една украинска книга или учебник.

 

Всички книги и учебници сега са руски. Материалите, които получихме, са чисто нови издания от 2022 г. Литературният списък е напълно обновен.

Лариса Володюк – училищен библиотекар 

В Мариупол много училища са сериозно повредени от обстрелите. Докато тече реконструкцията им, мнозина няма да са готови за новата учебна година.


Друг неотложен проблем е липсата на учители. Властите в ДНР твърдят, че има много учители доброволци, желаещи да пристигнат от Русия, за да преподават.