Европа

Зеленски: Отвоювахме 6000 квадратни километра територия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украйна съобщи, че в рамките на мащабната си контраофанзивата отвоюва все повече територии, достигайки до североизточната граница на страната с Русия. От началото на септември украинските сили са освободили повече от 6 хиляди квадратни километра в източната и южната част на страната, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Украинските войски разшириха превзетата от тях територия, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници в рамките на светкавичното си настъпление, което принуди Москва бързо да изтегли силите си. 
Военното разузнаване заяви, че руските войски масово се предават, тъй като разбират безнадеждността на положението си.  

Украинските сили са отвоювали от Русия 6 хиляди квадратни километра територия при контранастъпление този месец, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Постигнат е огромен успех в района на Харков на североизток, при която бяха превзети десетки райони. Сред тях са и градовете Изюм, Купянск и Балаклия.

Русия нанесе удари по украинската енергийна инфраструктура, като остави стотици хиляди украинци без електричество. Къщи, болници, училища, комунална инфраструктура, обекти, които нямат абсолютно нищо общо с инфраструктурата на въоръжените сили, заяви Зеленски.

 

Нашият износ на електроенергия е нещо, от което Русия много се страхува в момента. Защото ние можем да разбием руските планове да изпразнят джобовете на европейците тази зима заради безумните цени на енергията. Затова трябва да засилим още повече сътрудничеството си, за да преодолеем руския терор. Трябва да признаем Русия за терористична държава и да засилим санкциите. Нуждаем се от осмия пакет от санкции на ЕС.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Местните жители на отвоюваните от Украйна градове и села споделят своите истории за масовото отстъпление на руските войски.

 

Те започнаха да бягат. През нощта в 01:30 ч. започна обстрелът и подпалиха местата, където бяха отседнали. Те прикриваха следите си. По този начин разбрахме, че са свършили.

Надежда Несолена, жителка на Изюм

Вчера сутринта имаше руснаци, а тази сутрин вече има украинци. Не е достатъчно да кажа, че съм щастлив, просто нямам достатъчно думи, за да се изразя.

Юрий Иванов, жител на Изюм

Възраждането на украинците повдига бойния дух в страната след месеци на слабо движение на бойното поле. Само за денонощие военните са освободили над 20 населени места.

Но в град Лиман, врата към мостовете над украинската река Донец - руските войски все още контролират положението. Силите на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република твърдят, че удържат контраофанзивата.

Базираният в САЩ мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" заяви, че "Украйна е обърнала хода в своя полза, но сегашната контраофанзива няма да сложи край на войната".