Euronews Primetime

Доц. Пламен Ралчев: Вероятно ставаме свидетели на нов етап от войната в Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Това безспорно е знак, че в руската стратегия нещо не е сработило. И украинските сили са успели да се организират, за да осъществят тази контраофанзива.“ Така доц. Пламен Ралчев, преподавател в катедра „Международни отношения“ в УНСС, коментира успеха на украинската контраофанзива от последните дни.

„По-интересни са индикациите, които различни анализатори, наблюдатели, дори разузнавателни служби споделят, че са в ход различни операции, както от руска, така и от украинска страна, на прегрупиране. И създаване може би на някакви нови прокси формирования, които ще бъдат включени в следващ етап от военните действия“, отбеляза той.

„Вероятно сега сме свидетели на един етап на пренастройване и влизане в нов етап от войната. Тази война няма да приключи бързо и скоро, аз от самото начало на военните действия повтарям тази своя теза. Тя ще претърпява различни метаморфози, включително и със създаването на паравоенни групи и мултиплицирането им, които ще вкарат допълнителен елемент на несигурност и неопределеност в тези бойни действия“, смята доц. Ралчев.

Цялото интервю вижте във видеото.