Икономика

В ЕС цари разногласие относно тавана върху цените на газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мерки в отговор на високите енергийни цени в Европейския съюз ще обсъдят днес евродепутатите в Страсбург. Дали предложението за налагане на таван върху цените на газа, внасян в Европа, ще помогне за намаляване на сметките за енергия? Експерти са разделени в мненията си. Нещо повече – самите министри на енергетиката не постигнаха консенсус по това предложение. 

Европейската комисия планира да ограничи цената на вносния газ, за да намали сметките за енергия. Вариантът далеч не среща единодушие, дори имаше разногласия сред министрите на енергетиката от Съюза.

Същественото тук е степента на тази мярка. Само за руския газ ли трябва да важи или за целия внос? В първия случай рискът е прекъсване на доставките. След това Русия може въобще да затвори крана към Европа.

 

Всъщност Русия вече е намалила голяма част от доставките си за Европа, защото потоците са намалели от 400 милиона кубични метра на ден до 80 милиона кубични метра на ден. Но е важно да се осъзнае, че през 2022 г. като цяло, ние все още внасяхме много руски газ и го използвахме, за да запълним запасите. Така че преминаването от 80 милиона до нула все още ще бъде болезнено.

Лука Франца – Италиански институт за международни отношения

Като алтернатива, таван за целия газ би могъл евентуално да намали разходите за енергия за крайния потребител. Но мярката трябва да се определи внимателно. Трябва да се търсят споразумения с други доставчици по целия свят.

Какъвто и избор да направи ЕС, последиците може да бъдат различни. Следователно Комисията и министрите трябва да намерят точния баланс.