Euronews Сега

Новите военни стратегии: Euronews отблизо във военното обучение на НАТО в Румъния

От Euronews България Euronews България

Повече от 200 дни война в Украйна преобърна европейската отбранителна политика. Има ли нови тактики и стратегии при обучението на натовските части, разказва журналистът на Euronews Анелиз Боржес. Тя е в Румъния, където се провежда тренинг на френския и нидерландския контингент в страната.

В централните планински райони на Румъния френските войници току-що са започнали военни учения с нидерландските си колеги. Учението симулира нахлуване на вражески сили от север, където Румъния граничи с Украйна. Задачата на тези френски и холандски части и техните бойни машини на пехотата е да спрат настъплението на противника.

 

Отговарям за всички мои войници и това изисква цялата ми енергия и концентрация. Назначен съм да подготвя и изпълня цялата мисия, независимо дали е тук или другаде.

командир на френска част на SOT

Но на хоризонта в Европа се очертава нова реалност. Този батальон на НАТО е пряк отговор на завръщането на войната на европейска земя. 4 допълнителни бойни екипа вече са разположени на източния фланг на Алианса. В Румъния Франция е подкрепена от алтернативна рота от белгийски или нидерландски войски. Както и ротация на полски и португалски военни.

 

Това е една от най-новите отбранителни линии в Европа. Това бойно поле е резултат от руската инвазия в Украйна. А за някои от тях - за рекордно кратко време. Част от контингента имаше три дни предизвестие, за да пристигне тук.

Анелиз Боржес, Еuronews

Военнослужещите се подготвят за сценарий, при който войната в Украйна се разпространява през границата. Макар че никой тук не споменава открито за тази възможност. За служителите тези упражнения са част от така наречената "рутина".

 

Контекстът е различен, но обучението остава същото. Смятаме, че сме се справили добре с поуките, преди да определим как ще се води войната в близко бъдеще. Така че не виждам голяма промяна в начина на мислене. Фактът, че сме най-близкото звено до кризата, има специфична тежест, но няма съществена промяна в обучението.

Кристоф Деганд, Командир на бойната група на НАТО

Войната в Украйна доведе до исторически промени в европейската отбранителна политика. Страните от НАТО обещаха рекордни бъдещи бюджети за своите армии. Съюзът придобива военно и политическо влияние. Въпреки че времената са трудни, войниците казват, че са готови за всичко, което предстои. Въпреки, че се надяват, че няма да се сблъскат с подобно изпитание.

От Чинку в Румъния, Анелиз Боржес за Euronews.