Добро Утро, Европа

Тодор Тагарев: Обратът в бойните действия в Украйна предстои да бъде затвърден

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

След контраофанзивата на Украйна и отстъплението на руските войски от окупираните територии - военният обрат ще бъде затвърден.“ Това мнение изрази бившият министър на отбраната Тодор Тагарев в студиото на Euronews Bulgaria. Според него Украйна ще възстанови контрола и върху допълнителна част от окупираните територии.

„Определено сме свидетели на обрат в бойните действия. Украинската армия доказа, за изненада на немалко наблюдатели, че не само може да отбранява своята страна, а може да действа и офанзивно, и то с на практика светкавична скорост“, казва Тагарев.

 

Това, което успях да прочета тази сутрин е, че вече не само в Харковска област руски войски се изтеглят. Има данни, че те се изтеглят не като войска – те си оставят цялото въоръжение, тези, които могат, се преобличат в цивилни дрехи, и с крадени автомобили и мотоциклети заминават на изток, да търсят по-безопасно място. Това не е пропаганда, социалните мрежи са пълни с такива клипове. И се потвърждава от разузнавателни данни – тези колони изтеглящи се автомобили се виждат и от Космоса.

„Това, което се случва буквално в последните часове е, че те се изтеглят и от предните позиции на север от Херсон“, посочва военният експерт.

Цялото интервю вижте във видеото.