Европа

Хиляди хора напускат Херсон заради руските обстрели

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бягайки от обстрела, хиляди хора напуснаха южния украински град Херсон, чието освобождаване бяха празнували седмици по-рано.

Напускането се случва, когато цялата страна си спомни Гладомора от епохата на Сталин и се опитва да гарантира, че войната на Русия няма да лиши други страни по света от нейния жизненоважен износ на храни.

Опашки от камиони, микробуси и коли, някои теглещи ремаркета или превозващи животни и други вещи, се простираха на километър и повече в покрайнините на Херсон.

 

Те ни обстрелват. Няма друг, освен да напуснем града. 3-4 дни, след като руснаците се изтеглиха, започнаха интензивен обстрел. Много хора бяха убити. Те стрелят по центъра на града, по къщите, по всичко...

Сергей Семейко, жител на Херсон

През последните дни Украйна се сблъска с яростни атаки с ракети, артилерийска канонада и дронове, като обстрелът беше особено интензивен в Херсон.

Целта основно е инфраструктурата, но имаше и много цивилни жертви.

 

Завчера артилерия удари къщата ни. 4 апартамента изгоряха. Прозорците бяха счупени. Не можем да останем. Няма ток, вода, парно. Отиваме при брат ми.

Виталий Надточий, евакуиращ се от Херсон

Ремонтни екипи в цялата страна се борят да възстановят отоплението, електрозахранването и водоснабдяването - услуги, които бяха прекъснати от обстрелите.