Европа

Херсон посреща зимата миниран, без ток и ВиК

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Освободеният украински град Херсон ще се изправи пред сурова зима. Цялата отоплителна, водоснабдителна и електропреносна инфраструктура е разрушена, а руските войски продължават да обстрелват от другия бряг на Днепър. В събота вечерта бе поразено депо за петрол.

 

Ние сме силни, ще преживеем това, преживяхме окупацията, ще преживеем техните ракети. Уверени сме, че ще победим.

Юри Мосолов, работник в товарните превози

При отстъплението си руските войски са минирали жилищни сгради и инфраструктурни съоръжения, които сега се прочистват от украински сапьори. На първо място е критичната инфраструктура.

Едва след това е възможно да се пристъпи към разминиране на жилищните сгради. Сега през град Николаев се разчистват тръби, по които се доставя вода от Днепър.

 

По принцип може да се шофира по пътищата. Но не трябва да се отклонявате от пътя, защото може да има нещо встрани. Една кола влезе в Покровски, зави малко от пътя и излетя във въздуха. Можете да стъпите върху нещо в тревата.

Дмитро

В продължение на 9 месеца границата между Николаевска и Херсонска област беше фронтова линия. През последните два месеца тук се водят ожесточени боеве.

С отварянето на супермаркетите животът в Херсон започва да се нормализира. Денонощен магазин откри услуга за зареждане на телефони заради продължаващи проблеми с електроснабдяването в града.

 

Това е важно не само за мен, но и за всички жители на Херсон. Защото храната ни беше ужасна, негодна за консумация. И второ, цените бяха непосилни.

Максим Шулц, жител на Херсон

Въпреки това Украйна ще започне да евакуира хората, които желаят да напуснат Херсон и околностите му, каза вицепремиерът Ирина Верешчук. По думите й, щетите по инфраструктурата правят живота на цивилното население изключително труден.