Европа

Зеленски: Най-тежките боеве се водят около Донецк

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Районът на Донецк в Източна Украйна е арена на най-тежките боеве във войната в момента. Това каза украинският президент Володимир Зеленски, очертавайки картата на бойните действия в последните 48 часа.

След отстъплението си от Херсон, руските сили са се прегрупирали на източния фронт и обстрелват масирано позиции на противника в Донецка и Луганска област.

 

Най-тежките боеве все още се водят в района на Донецк. Въпреки че този ден има по-малко атаки заради влошаващото се време, броят на руските атаки остава, за съжаление, изключително висок. В Луганска област се придвижваме постепенно и с бой. Досега има почти 400 атаки на изток. Благодарен съм на всеки един човек, който удържа позиции и който помага на нашите въоръжени сили.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От началото на войната Русия вече е изстреляла около 4700 ракети по цели в Украйна. По думите на украинския президент само миналия вторник Русия е изстреляла близо 100 ракети по Украйна.

Техни цели са били градове, жилищни сгради, предприятия, електроцентрали. В резултат на тези атаки повече от 20 милиона души са останали временно без електричество.

Зеленски се обърна за помощ към членовете на организацията на франкофонските държави. "Украйна наистина иска мир. Но за да възстановим мира, се нуждаем от подкрепа", каза той. По неговите думи възстановяването на мира е напълно възможно.