Европа

В Херсон се борят да оцелеят при руските обстрели

От Euronews България Euronews България

„Майка ми е тук, сестра ми също. Те живеят в центъра. Точно до банката. Ако трябва да тръгна, ще ги взема със себе си. Ние сме семейство...“

С тези думи учителката по английски Ирина посреща екипа на Euronews в Херсон. Ирина, както много други жители на Херсон, преживяват тези обстрели, след като са оцелели повече от 8 месеца под руска окупация.

Градът е често обстрелван от силите на Москва, които са се предислоцирали на юг от река Днепър, на няколко километра от града.

 

Нямам думи, без думи съм... Никога не съм виждала такова нещо отблизо. И не мога да свикна. Това е като филм, да, като филм.

Ирина, учител по английски език, жител на Херсон

Докато се опитваме да направим интервю с Ирина и дъщеря й, системата за ПВО на Украйна прихвана три ракети.

За да избегнем изкушението на съдбата, се местим, въпреки че е трудно да се каже къде е безопасно в Херсон. Много хора преживяват ужасите на бомбардировките за пръв път: казват, че украинските сили никога не са атакували цивилни райони, докато са се опитвали да си върнат града.

Ирина признава, че след като е издържала на психологическия натиск от инвазията, е смятала, че няма да напусне дома си. Но сега всичко се е променило.

 

Една седмица нямахме осветление. Следващият понеделник ще станат три седмици без електричество. Не знаех какво да правя. Не знаех как да живея заедно с руснаците. Исках да живея с мои сънародници, украинци. Всеки ден се сбогувах с приятелите си, които бяха решили да напуснат Херсон. Никога няма да забравя това, което преживях.

Ирина, учител по английски език, жител на Херсон

Сега семейството на Ирина има само една мисъл – да напусне Херсон възможно най-скоро.