Европа

„Комунална криза“: В Херсон няма ток, вода и отопление след руската окупация

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Преди да се изтеглят от Херсон руските сили са разрушили ключова електроцентрала, потвърдиха от украинския енергиен оператор. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за да се сложи край на войната, Русия трябва да изтегли войските си, да изплати компенсации и да потвърди териториалната цялост на Украйна. А в резолюция Общото събрание на ООН призова от Москва да бъде потърсена отговорност заради инвазията, включително чрез изплащането на репарации.

След края на окупацията на Херсон украинските сили си връщат града метър по метър, като обезопасяват изоставените от руснаците сгради. Местните празнуват руското отстъпление, но без основни битови условия, някои от жителите стигат до отчаяние.

Сблъскваме се с катастрофа, нямаме вода, нямаме електричество, нямаме отопление. Принудени сме по някакъв начин да се справяме. Наистина е жалко, че децата ми трябва да се сблъскват с такива ситуации. Имам две малки деца, не успяхме да си тръгнем. Но слава Богу, всички сме живи и къщите ни са здрави.

Олга Генкулова, местен жител

Украински специалисти се опитват да ремонтират основна електроцентрала, която преди е захранвала целия десен бряг на Херсонска област. Ръководителят на националния енергиен доставчик на Украйна описва разрушенията като цитирам "последица от безсилния гняв на окупаторите преди да избягат".

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски осъди Русия като окупатори, който унищожава всичко по пътя си.

Когато има украинско знаме, има цивилизация, има свобода. Има сигурност. Има инфраструктура. Има кой да се грижи за хората. Има всичко, което изчезва и се унищожава, когато дойде окупаторът. Ето какво означава руското знаме - пълно опустошение. Няма електричество, няма комуникации, няма интернет, няма телевизия. Окупаторите сами са унищожили всичко - нарочно. Това е тяхната специална операция.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Русия изглежда изпада в международна изолация заради инвазията си в Украйна. Впечатление, което се засилва от петата поред критична резолюция на ООН, подкрепена от 94 от 193-ите членове на Съвета за сигурност. В нея се призовава от Москва да бъде потърсена отговорност за действията ѝ и за нарушаването на международното право, включително чрез изплащането на репарации.