Европа

Столтенберг: Следващите месеци ще са трудни за Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украйна трябва сама да реши при какви условия би била склонна да преговаря с Русия за прекратяване на войната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави, че ролята на алианса е да подкрепя Киев.

"Какво ще приеме, зависи единствено и само от Украйна. А това, което зависи от нас, е да подкрепяме Киев", каза той на обща пресконференция в Хага с представители на нидерландското правителство.

Украйна е изправена пред трудни месеци, а военният потенциал на Русия не бива да се подценява, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той похвали украинските сили след изтеглянето на Русия от стратегическия южен град Херсон и призова за продължаване на международната подкрепа за Киев. Следващите месеци ще бъдат трудни. Целта на Путин е да остави Украйна на студено и тъмно тази зима, предупреди той в Хага след среща с министрите на външните работи и на отбраната на Нидерландия.

Изтеглянето на Русия от Херсон демонстрира невероятната смелост на украинските въоръжени сили, но също така показва важността на нашата продължаваща подкрепа за Украйна. Не бива да допускаме грешката да подценяваме Русия. Руските въоръжени сили показаха изключителна жестокост. Всички видяхме ужасяващите сцени от освободените територии, както и безразборните нападения срещу цивилни граждани и критична инфраструктура.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Повторното превземане на града от украинските войски е последният от поредицата неуспехи за Кремъл след нахлуването в Украйна на 24 февруари с надеждата да постигне светкавично превземане на властта и да свали правителството за броени дни. Но руските сили не успяха да превземат столицата Киев и оттогава са изтласкани от големи части от територията в южната и източната част на страната.

Град Херсон беше първият голям административен център, който падна в ръцете на руските сили, и единствената регионална столица, над която войските на Москва установиха контрол, напомнят агенциите.