Европа

ЕС стартира официално тренировъчна мисия за украински военни

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейският съюз официално стартира тренировъчна мисия за украински военни на своя територия - решение, което предвижда обучението на 15 000 военнослужещи, съобщиха от мисията на Чешката република, която в момента председателства ЕС.

Мисията за обучение ще продължи две години. За този период са отпуснати близо 107 млн. евро. Центровете на обучение ще бъдат разположени в Полша и Германия. Други държави, включително и извън Европейския съюз, също могат да се присъединят. Освен това оперативният ѝ щаб ще бъде разположен в Брюксел, в сградата на Европейската служба за външна дейност.

Унгария няма да участва в мисията на ЕС за военно обучение на украинци, съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто по време на среща със свои колеги в белгийската столица.

Междувременно ЕС разшири санкциите срещу Иран заради вътрешната ситуация в страната, като в списъците бяха добавени 29 лица и 3 организации.

Днес ще одобрим още един пакет от санкции срещу хората, отговорни за репресиите срещу протестиращите. Иран също ще бъде включен в дневния ред. Вчера разговарях с иранския министър. Обсъдихме този въпрос. Обсъдихме и Съвместния всеобхватен план за действие, както и военната подкрепа на Иран за Русия, която трябва да бъде прекратена.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС

Двама ирански военнослужещи, както и аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и Qods Aviation Industries, са включени в черния списък.

По-рано, на 20 октомври, Европейският съюз наложи санкции на Иран по подозрение, че доставя дронове на Русия. След това иранският производител на дронове Shahed и трима генерали на Ислямската република бяха включени в черния списък. Те са били свързани с доставки на дронове за Русия.

В отговор Иран също разшири санкциите си срещу ЕС, като добави осем субекта към списъка си със санкции.