Европа

Херсон е пред хуманитарна катастрофа, градът е осеян с мини

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Херсонска област боевете продължават. Село Олександривка в южната украинска област е превзето от руснаците в началото на войната и остава на фронтовата линия, докато не е превзето от украинските сили в началото на ноември. Неизброим брой хора загиват при опитите си да избягат. Сега призрачният град е в руини, а районът е осеян с мини. Войниците се притесняват, че това е знак за това, което може да се случи.

Започнахме да проучваме язовира. Имаше артилерийски и минометен обстрел, много превозни средства бяха унищожени, загинаха цивилни граждани.

Дмитрий Шишенко, прокурор

Украинската армия се подготвя за атаки от страна на руските сили срещу наскоро освободените градове. Фронтовата линия в южната част на страната се измести, след като руските войски се оттеглиха, и те се окопават по източния бряг на река Днепър.

Най-малко 440 деца са убити досега в резултат на руската инвазия в Украйна, съобщи канцеларията на украинския главен прокурор. Освен това повече от 840 деца са били ранени. Най-много са жертвите сред децата в източната Донецка област. По данни на ООН в резултат на руската инвазия в Украйна са убити над 16 300 цивилни. Русия отрича да взема на прицел цивилни.

Хиляди хора се събраха на главния площад в Херсон, за да получат хуманитарна помощ, след като украинските сили си върнаха южния град от руските войски преди седмица. Жителите разказват, че хората са живели без нищо през последните 8 месеца.

В продължение на осем месеца нямахме нищо. И нямаше какво да се купи, хората нямаха пари. Затова хората идват тук.

Валентина Бен, жителка на Херсон

Групите за помощ заявиха, че се нуждаят от период на спокойствие, за да могат да бъдат възстановени основните услуги. По-рано тази седмица Световната централна кухня, благотворителна организация за храни, беше обстрелвана, докато доброволци доставяха хранителни помощи в Херсон. Заплахата от нападения увеличава трудностите, казват местните жители. Много от тези, които са преживели руската окупация, сега мислят да напуснат.