Европа

Почти половината от енергийната система на Украйна е извън строй

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Аварийни екипи работят за възстановяване на електричеството в Украйна след серия от руски ракетни удари срещу енергийна и гражданска инфраструктура.

След серията от ракетни удари почти половината от енергийната система на Украйна е извън строя, заяви премиерът Денис Шмигал на обща пресконференция в Киев с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис.

За съжаление Русия продължава да нанася ракетни удари срещу критичната цивилна инфраструктура на Украйна, водейки война срещу цивилното население и лишавайки го от светлина, вода, топлина и комуникации през зимата.

Денис Шмигал, премиер на Украйна

Преди това Домбровскис се срещна и с украинския президент Володимир Зеленски.

Финансовото сътрудничество между Украйна и Европейския съюз, както и финансовите нужди на страната ни до края на годината и през следващата година също бяха обсъдени подробно. През тази година очакваме два транша от микрофинансирането - 2,5 млрд. евро през ноември и половин милиард евро в началото на декември. Обсъдихме и новите санкции срещу Русия, които могат да бъдат въведени на европейско ниво.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски допълни, че ситуацията с тока остава усложнена в 17 региона и в столицата Киев.

Хората нямат основни услуги; комуникациите, телевизията, осветлението са изключени… Предполагам, че основната цел на руснаците е да разрушат инфраструктурата ни, да ни докарат до депресия, за да създадат усещане за опасност. След всяка атака говоря с хората, с обикновените граждани. Те не са потиснати. Те са гневни, ядосани и готови да останат и да защитават нашите домове, нашите семейства и нашето бъдеще.

Виталий Кличко, кмет на Киев

На фона на понижаващите се температури и сняг аварийни екипи работят за възстановяване на електроподаването.

От 10 октомври Русия масирано атакува с ракети и дронове украинската енергийна и друга гражданска инфраструктура.