Политика

Елена Поптодорова: Масираната атака над Украйна дойде като отговор на решенията на Г-20

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Реакциите след падналата ракета в Полша бяха остри, но безадресни. Това е много важна разлика. Те бяха остри по отношение на акта сам по себе си, този наистина прецедент. Всички реагирахме еднакво тревожно, еднакво напрегнато. Но нямаше никакво сочене с пръст към виновник.

Това каза за Euronews Bulgaria бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

От една страна това беше неочаквана, от друга – логична и правилна реакция. Защото така както се осъжда акта като такъв, то не може да се посочи виновна страна докато не е приключило дори първоначалното разследване.

Втората фаза на дискусиите и коментарите много бързо приключи. Никой от лидерите не каза Русия. Каза се руска ракета, защото това беше лесно да се установи, но руска като производство, не като произход на стрелбата.

На мига всички органи на НАТО се събраха, за да обсъждат ситуацията. Това беше допълнено с паралелното събиране на лидерите в Бали на срещата на Г-20. По покана на президента Байдън се направи едно спешно заседание на присъстващите лидери.

Полското външно министерство покани руския посланик веднага за обсъждане на ситуацията във Варшава. При положение, че изстрелването на двете ракети е от Украйна е задължително и тя да вземе участие в разследването, което в основата си е натовско. Полша и САЩ са в основата на разследването.

 

Не можем да кажем, че двете ракети са изпратени виновно, за да бъде нападната Полша. Това беше големият страх. Дали има съзнателно нападение на територия на държава-членка на НАТО, което автоматично задейства член 5.

После виждате, че Полша се колебае дали да задейства член четвърти, който е за консултации. Защото самият член 4 предполага целенасочено действие, а в случая всички предположения до момента сочат към една неволна ситуация.

Ако разглеждаме въпроса в неговата цялост, а не просто военно-техническата част, истината е, че в този паметен ден – вторник, 15 ноември, се изстреля град от ракети срещу околностите на Киев и няколко големи града в Украйна. Броят на изстреляните ракети надвишава 100.

 

Смятам, че тази атака дойде като своеобразен отговор на това, което се развиваше до тогава на о-в Бали на срещата на Г-20. Да не забравяме, че Путин реши да не отиде и от негова гледна точка вероятно това е правилно решение. Външният министър Сергей Лавров изпадна в тотална изолация. 19 от лидерите на делегациите на 20-те отказаха официална среща с Лавров. Там съвсем недвусмислено имаше не просто изразена тревога от войната, но и императивни призиви тя да бъде прекратена.

Това вече е един колективен призив, в който участват и Китай и Индия – държави, които Путин и Кремъл биха искали да смятат за безусловни и твърди свои поддръжници. Каквито, оказва се, те не са в степен, в която Путин очаква. Непременно трябва да посочим и изказването на Зеленски като част от проблематиката, която се разви непосредствено преди масирания изстрел на ракети срещу Украйна и инфраструктурата ѝ.

Вижте цялото интервю във видеото.