Политика

Украйна иска артилерия, ПВО, танкове и самолети от България

От Euronews България Euronews България

Артилерийски оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети.

Това е най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той говори пред журналисти след участието си в първия ден от годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа).

Москаленко обясни, че списъкът за военна помощ за Украйна е предоставен още преди решението на Народното събрание за предоставяне на такава от страна на България.

 

Нямам точна информация какво точно въоръжение ще бъде предоставено от страна на България. Сега става въпрос за получаване на тези видове техника, с които България разполага и може да ги отдели за потребностите на украинската армия, която в момента се бори за свобода и независимост на украинската държава.

Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко

По думите му предоставеният списък от Украйна е изключително широк и мащабен.

„Ситуацията след ударите по Полша не бих казал, че особено се промени, тъй като необходимото въоръжение, от което Украйна има потребност остава същото. Това са средства за противовъздушна отбрана, за бронираната техника, за артилерийска техника, за амуниции, снаряди", каза още той.
Относно украинското участие в разследването на инцидента в Полша Москаленко заяви, че е необходимо, за да бъде изяснена максимално прозрачно и обективно ситуацията, която е станала на границата с Украйна. Тъй като Украйна е в центъра на всички тези събития, във връзка с бруталната и варварска агресия на Руската Федерация, а това са последици – т.е. удар по Полша и целия демократичен свят, добави той.