Euronews Primetime

Ангел Найденов: Парламентът да разшири възможностите за изпращане на военна помощ на Украйна

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Новото Народно събрание трябва да коригира решението на предишния Парламент. Да разшири възможностите, освен за военно-техническа помощ, да изпраща въоръжение и боеприпаси. Решението трябва да бъде достатъчно отворено, за да позволява решение в рамките на компетенциите на Министерски съвет, респективно по предложение на министъра на отбраната.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият министър на отбраната Ангел Найденов по въпроса трябва ли България да предостави въоръжение на Украйна. Според него имаме техника, която можем да дадем.

„Служебният военен министър не казва точно това (че нямаме какво да дадем – бел. ред.), по-скоро той подчертава, че изпращането на тежко въоръжение би намалило и без това отбранителните ни способности, които са в дефицит“, смята Найденов.

 

Да ви дам пример с противовъздушните ни системи. Те са така разчетени, че имаме своеобразно ешелониране на покритието, и съответно използването на различните противовъздушни системи. Които осигуряват както обектово, така и зоново покритие. Снемането на части от тези системи на практика би лишило България от защита на жизненоважни обекти, например атомната централа.

„Към този момент липсват каквито и да е доказателства за съпричастност на България или на български служби в осъществяването на логистиката и съответно на този взрив. Липсват каквито и да е солидни и смислени предположения за маршрута и за това, че взривът е преминал през българска територия. Българските служби реагираха, според мен, достатъчно адекватно, бързо, и дадоха категоричен отговор – камионът нито е влизал, нито е излизал от българска територия, нито контейнера, в който се предполага, че е бил взрива“, каза Ангел Найденов относно „българската следа“ във взривяването на Кримския мост.

Цялото интервю вижте във видеото.