Политика

Борис Станимиров: България трябва да поиска системи за ПВО от съюзниците

От Марина Матева Марина Матева Водещ

При толкова мащабен военен конфликт беше въпрос на време да се случи подобен инцидент като този в Полша.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият депутат и зам.-председател на комисията по външна политика Борис Станимиров.

Особено при тази война, която се води предимно с ракети и артилерия на далечни разстояния, няма как териториите до границите да не бъдат под риск. И ние като близка територия трябва да имаме предвид, че такова нещо може да се случи.

Реакцията на НАТО беше много бърза, много адекватна. Изрази се единодушна подкрепа за Полша, след което обаче имаше много адекватни мерки по деескалацията. НАТО демонстрира твърдост, но и здрав разум.

 

Безспорно трябва да се засили противовъздушната отбрана в съседните страни. Един от дебатите в Полша е как системата им за ПВО не е реагирала на тази ракета. България в пълна степен би трябвало да поиска от съюзниците и да разположи системи за ПВО.

Ясно е, че това е инцидент и изолиран случай. Той не създава допълнително политическо напрежение. По-скоро дава основания при планирането на ПВО държавите и пакта да са много по-внимателни.

Успешната контраофанзива на украинските сили се дължи до голяма степен на сериозното въоръжение, което получава от НАТО. Въпреки това НАТО се въздържа да предостави по-тежко въоръжение, което би могло да се използва и на територията на Русия. Досега НАТО дава на Украйна достатъчно въоръжение, но такова, което е защитно. Съответно украинската страна настоява за по-мощно въоръжение. Военно-политическият елемент го има и в този казус.

С оглед на настъпващата зима, руските удари по инфраструктурата на Украйна могат да доведат до нова бежанска вълна. Чисто енергийно, тя ще постави хората в Украйна в по-трудна ситуация. Това със сигурност е част от търсения ефект на тези бомбардировки.

 

Трябва да кажем ясно, че бомбардировките над такъв тип инфраструктура са военно престъпление по международното право. Те не с военни обекти и са защитени от международното право. Който го върши е воннопрестъпник и може да му се търси отговорност за това.

Изборният кодекс сериозно намалява шансовете за формиране на мнозинство у нас. Това, което се променя, начинът по който се прави и ако щете времето, в което се прави посред нощ, е пълно безобразие. Това е една демонстрация на цинизъм.

Вижте цялото интервю във видеото.