Европа

Русия отново атакува с ракети, цяла Украйна е под въздушна тревога

От Euronews България Euronews България

Нова вълна ракетни обстрели заля Украйна. В цялата страна са задействани сирени за въздушно нападение.

Властите в Киев съобщават за нанесени щети по критична инфраструктура, като този път под прицела на руските ракети са газодобивни предприятия. Това се случва в момент, в който температурите в Украйна падна и вече има лека снежна покривка. С наближаването на зимата Кремъл все по-често прибягва до удари по енергийната инфраструктура. Вчера бе съобщено, че над 10 млн. души в Украйна вече са без ток.

Експлозии е имало в няколко части на страната, сред които Одеса, Киев и Днепър. Гражданите са предупредени да не напускат бомбоубежищата.

Сред целите е бил и огромният завод за ракети "Пивденмаш" в Днепър, съобщи министър-председателят Денис Шмигал. Според администрацията на президента Володимир Зеленски там са регистрирани множество експлозии, повредени са два инфраструктурни обекта и е ранен поне един човек. Противовъздушната отбрана на Киев е успяла да свали две руски ракети, съобщи пък губернаторът Алексий Кулеба.

Междувременно на изток Украйна заяви, че е изправена пред ожесточени атаки от руски сили, подсилени с войски, изтеглени от Херсон в южната част на страната. Украинските власти съобщиха за двама убити и девет ранени жители на село в Запорожкия регион.

А в самия наскоро освободен Херсон разследващите екипи откриха 63 тела със следи от изтезания, след като руските сили са напуснали района. Пред украинската телевизия вътрешният министър Денис Монастирски заяви, че според него това е само началото и тепърва ще се разкриват още много жертви на руските сили и още много свидетелства за извършени военни престъпления.