Европа

10 млн. души в Украйна вече са без ток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

10 млн. души в Украйна са останали без ток след масирания руски ракетен обстрел срещу страната, обяви президентът Володимир Зеленски. Най-тежко засегнати са столицата Киев, както и областите Житомир, Лвов и Харков. Съобщава се и за проблеми с интернет.

 

 

Днес врагът нанесе пореден масиран ракетен удар срещу страната ни. Общо 90 ракети. Засегнаха енергийната система, предприятия и жилищни сгради. И кога се случи това? Веднага след края на първия ден от срещата на върха на Г-20 в Индонезия и бяха направени най-важните изявления. На Русия се говори за мир, но тя изстрелва ракети в отговор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Обстрелът срещу Украйна засегна и подаването на ток в някои части на Молдова. Вицепремиерът Андрей Спъну коментира, че електропроводи са се изключили автоматично като мярка за безопасност.
На този фон след извънредна среща в Индонезия от Г-7 и НАТО публикуваха съвместно изявление, с което осъдиха руските атаки.

 

Тази сутрин се срещнахме с нашите партньори от Г-7 и НАТО в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали. Изразихме подкрепа и солидарност с тези, които страдат от варварските атаки срещу Украйна и докато призовавахме за край на войната, Русия нанесе масирани ракетни удари срещу Украйна. Умишлено. Русия се прицелва в градове и гражданска инфраструктура, ограничава децата, жените и мъжете от вода, ток и отопление.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

От САЩ наложиха санкции срещу компании, които според тях са участници в производство или доставки на ирански дронове на Русия. 

А междувременно Службата на ООН за правата на човека заяви, че и Русия, и Украйна са изтезавали военнопленници от началото на войната досега, включително използвайки токови удари.