Свят

Байдън: Ракетата в Полша вероятно не е изстреляна от Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
APTOPIX G20 Biden NYT AP (2) Снимка: NYT чрез АP

Ракетата, която уби двама души в Полша, вероятно не е изстреляна от Русия. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, след като взривът предизвика тревога в световен мащаб, че конфликтът в Украйна може да се разпространи в съседните страни, съобщава Ройтерс.

Посланиците на НАТО планират да проведат извънредна среща днес, за да реагират на експлозията в сушилня за зърно близо до украинската граница, която стана, докато Русия изстрелваше десетки ракети по градове в Украйна.

Киев твърди, че неговата противовъздушна отбрана е свалила повечето от руските ракети. Украинската област Волин, точно срещу границата с Полша, е една от многото, които според Киев са били обект на руските атаки.

Полското министерство на външните работи съобщи, че ракетата е паднала в Воджов, село на около 6 км от границата с Украйна. Президентът Анджей Дуда заяви пред репортери, че "най-вероятно става въпрос за ракета руско производство", но че няма конкретни доказателства кой я е изстрелял.

Както руските ракети с далечен обсег, така и ракетите за противовъздушна отбрана, които Украйна изстреля, за да ги свали, са руско производство.

Запитан дали е твърде рано да се каже дали ракетата е изстреляна от Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да го казвам, докато не го разследваме напълно, но по линия на траекторията е малко вероятно да е изстреляна от Русия, но ще видим."

Съединените щати и страните от НАТО ще проведат пълно разследване, преди да предприемат действия, заяви Байдън, който говори в Индонезия след среща с други западни лидери в кулоарите на срещата на върха на големите икономики от Г-20.