Европа

Снаряд уби двама души в Полша до украинската граница (обновена)

От Euronews България Euronews България

Двама души са загинали, след като снаряд е попаднал в зона за сушене на зърно в полското село Пжеводов, близо до границата с Украйна.

Това съобщават местните медии.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки е свикал спешна среща на висшите служители по националната сигурност и отбраната на страната, съобщи говорителят на правителството Пьотр Мюлер. Мюлер не потвърди веднага информацията за ракетния удар, но заяви, че заседанието се провежда поради "кризисната ситуация".

Местните власти помолиха медиите да не правят прибързани заключения и да изчакат официално потвърждение от полското правителство на фона на информацията, че експлозията може да е причинена от заблудени руски ракети.

След срещата говорителят на правителството Пьотр Мюлер потвърди, че в Люблинското воеводство е имало експлозия. "Нашите служби са на място и ще изясняват този въпрос цяла нощ. С оглед на ситуацията беше взето решение да се повиши готовността на някои военни части и да се повиши бойната готовност на други части в нашата страна", каза той.

Той също така съобщи, че президентът Анджей Дуда ще разговаря по този въпрос с ръководителя на НАТО.

"Разглеждаме тези съобщения и тясно координираме действията си с нашия съюзник Полша", пък заяви по-рано служител на НАТО.

От Пентагона заявиха, че още не могат да потвърдят съобщенията в медиите. "Запознати сме с публикациите в медиите, в които се твърди, че две руски ракети са ударили място в Полша или на границата с Украйна", заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър. "В момента не разполагаме с информация, която да потвърждава, че е имало ракетен удар", заяви Райдър пред репортери, като добави, че Пентагонът "проучва въпроса допълнително".

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено напада Полша, страна от НАТО. "Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност", заяви той. "Това е много значителна ескалация. Трябва да действаме". "Терорът не се ограничава до националните ни граници", каза той и добави, че е "само въпрос на време руската агресия да стигне по-далеч".

Полски медии съобщават, че полската полиция, прокуратура и армия са на място в Пжеводов. Пожарникари от местно подразделение потвърдиха, че при експлозията са загинали най-малко двама души.

"Пожарникарите са на място, не е ясно какво се е случило", каза Лукаш Куци, дежурен в близкия пожарен пост.

 

315082116 818061069417991 5310912130369639788 N (2) Местоположението на град Пжеводов в Полша, близо до границата с Украйна. Изображение: Euronews

Пжеводов, село със 710 жители в Източна Полша, се намира на около 130 км югоизточно от регионалната столица Люблин и на 7 км от Украйна.

Днес следобед Русия обстрелваше с ракети градове в цяла Украйна в атаки, които според Киев са най-тежката вълна от ракетни удари за близо деветте месеца на войната.

"Ударът на руски ракети по територията на член на НАТО е много опасна ескалация от страна на Кремъл. Латвия изразява пълна солидарност с нашия съюзник Полша и ще подкрепи всяко действие, което Полша сметне за подходящо. Русия ще понесе пълната отговорност за всички последици", коментира в Twitter министърът на външните работи на Литва Едгарс Ринкевичс. 

 

"Последните новини от Полша са изключително тревожни. Провеждаме тесни консултации с Полша и други съюзници. Естония е готова да защити всеки сантиметър от територията на НАТО. Ние сме напълно солидарни с нашия близък съюзник Полша", пише в Twitter на официалната страница на Министерство на външните работи на Естония. 

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е в контакт с Полша и предвижда разговори по повод инцидента преди срещата на Г-20 утре.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок написа в Twitter: "Следим внимателно ситуацията и сме в контакт с нашите полски приятели и съюзници от НАТО".

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също публикува туит: "Сега е важно да се установи какво точно се е случило".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства срещата на върха на ЕС, написа в Twitter: "Шокиран съм от новината, че ракета или друг боеприпас е убил хора на полска територия. Изказвам съболезнования на семействата. Подкрепяме Полша. В контакт съм с полските власти, членовете на Европейския съвет и други съюзници."